Reštaurácie

Eraclea Mare je síce malé letovisko, ale, samozrejme, reštaurácií tu nájdete neúrekom. Všetci dovolenkári totiž potrebujú jesť a časť z nich si sama pripravovať stravu z takých, či onakých dôvodov nebude.

Za tých 5 rokov,, čo s rodinou do Eraclea Mare chodíme sme vyskúšali takmer všetky reštaurácie a podniky v Eraclei. V niektorých sa nám páčilo viac, v niektorých o niečo menej. Rovno však hovorím, že ak ste zvyknutí na úroveň stravy a obsluhy zo Slovenska, aj tá najhoršia reštaurácia bude pre Vás ako pohladenie pre dušu.

Aby sme sa však dostali ku konkrétnym tipom:

Top reštaurácie v Eraclea Mare

Marinara je reštaurácia, ktorú nájdete priamo v strede letoviska na ulici Via Dancalia. Výhodou Marinary sú jednak skúsení a ochotní čašníci, s ktorými sa dohodnete bez problémov po anglicky aj po nemecky (jeden rok nás tam dokonca obsluhoval Chorvát, takže sme hovorili “slovansky”) a jednak fantastické jedlo.

Jedálny lístok majú v niekoľkých jazykoch a nechýba ani čeština, takže určite budete vedieť, čo si objednávate. Ponúkajú typické benátske jedlá (ako predjedlo určite vyskúšajte “Sardines in saor”, my sa toho nevieme dojesť, sú to sardinky s cibuľkou, ale ich chuť sa nedá opísať, to musíte zažiť), cestoviny (u nás vedú jednoznačne špagety s mušľami a cestoviny s ragú), ale aj ryby a morské potvory. Mne osobne veľmi chutia aj ich gnocci – sú maličké, chutné, ani veľmi mäkké, ani veľmi tvrdé, dávam si ich s ragú (čiže bologneskou omáčkou).

Ako predjedlo Vám v Marinare prinesú brusketu, čo je opečený chlieb s nadrobno nakrájanými paradajkami a tuším bazalkou. Fantázia. No a na pitie odporúčam jednoznačne čistú vodu, prípadne ak máte chuť, pokojne si dajte pivko – čapujú ho v troch veľkostiach, piccolo je 0,3 litra, media 0,4 a grande 0,5 litra.

Marinara na Via Dancalia je skrátka zásah do čierneho. Talianska kuchyňa ako má byť.

Top take-away jedlo v Eraclea Mare

Opäť máme jednoznačného favorita. Hneď oproti Marinare cez cestu je malinký, nenápadný podnik s názvom Pizzalandia. Už podľa názvu Vám je určite jasné, že v ňom dostanete pizzu. Ale akú pizzu! Stačí prísť, vybrať si asi zo 40 možných kombinácií, objednať, počkať a so sebou si na obed odnášate pravú nefalšovanú taliansku pizzu, ktorá pohladí Vaše poháriky.

Mám dojem, že Taliani neimprovizujú s chuťami tak šialene ako my a nemiešajú pri pizzi to, čo sa zmiešať nedá. Ja si vždy ako prvú vyberám Prosciutto et funghi a poviem Vám – jedna báseň. Ak som si dobre všimol, Taliani pri výrobe pizze na ňu dávajú výhradne zavárane huby. Tie potom nie sú také vysušené ako huby, ktoré na pizzu dostanete na Slovensku.

Nehovoriac o tom, že táto pizza je oproti slovenskej asi tak o 1-2 eurá lacnejšia. Kto by teda odolal kombinácii – “lepšia a lacnejšia, než tá naša”?

 

3 komentáre k “Reštaurácie”

  1. S pizzalandiou suhlasim, ale ta restika… Je pravda ze jedalny listok caka vonku v kazdom jazyku, ale obsluha nic moc.

  2. Pizza landia super, Marinara ma sklamala, ale je tam jedna neskutocna restauracia – Ristorante Lisa da Ornelo – uplna pecka, doporucujem.

    1. Špeciálne pri reštauráciách samozrejme platí: sto ľudí – sto chutí :-). Na druhej strane priznávam, že tento rok sme už ani my do Marinary nezavítali – dávame v poslednej dobe prednosť reštaurácii hneď vedľa “Lo Scoglio”. Zuppa di pesce nie je najlepšia na svete, ale také cestoviny s morskými plodmi sú tam božie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.